Homokineten

Homokineten

Homokineten worden het meest gebruikt bij voorwielaandrijving en zorgen ervoor dat men kan sturen tijdens het aandrijven van de wielen. Homokineten zijn onderdeel van de beweegbare aandrijfas.

Wanneer homokineten vervangen
Aan de aandrijfas zitten twee homokineten, één aan de wielkant en één aan de bakkant. De homokineet aan de wielzijde wordt het meest belast en moet daarom ook vaker worden vervangen. Om er achter te komen of de homokineten vervangen moeten worden kan er allereerst geluisterd worden naar het geluid van de auto. Als de auto een tikkend geluid maakt tijdens het maken van bochten is er meestal sprake van een defecte homokineet. Meestal gaat het dan om de homokineet aan de wielzijde. Ook kan het vet in de stofkap waarin de homokineet zich bevind droog zijn waardoor er lawaai ontstaat bij de homokineet. Dit kan opgelost worden door de stofkap van buiten een beetje in te vetten. Als de auto een tikkend en krakend geluid maakt kan het in sommige gevallen ook aan de ophanging rubbers van de auto liggen. Verder kan opgemerkt worden dat de  aandrijfas speling vertoond tijdens het rijden. Dat is vaak ook een teken dat de homokineten aan vervanging toe zijn. Bestel ze snel in onze webshop!

Homokineten vervangen

Homokineten zijn vaak los te koop en het is meestal een flink karwei om ze te vervangen. Bij sommige auto’s moet de hele aandrijfas vervangen worden omdat bijvoorbeeld het ABS(anti-break system) in de weg zit. Om de homokineet te demonteren zal vaak de ophanging voor een deel verwijderd moeten worden. Eerst moet natuurlijk het wiel verwijderd worden. Hierna kan de borgmoer gedemonteerd worden gevolgd door de fuseepennen en stuurkogels. Dan kan de naaf waar de remschijf onderdeel van is gedemonteerd worden. In sommige gevallen moet de totale veerpoot gedemonteerd worden om genoeg ruimte te hebben. Meestal worden homokineten alleen als nieuw verkocht en is er altijd wel een homokineet voor de wielzijde leverbaar. Wij hebben bijvoorbeeld voordelige homokineten voor Volvo, Opel en Ford.

Bekijk ze zelf in de webshop en bestel de juiste homokineet voor jouw auto!